Results 1 to 12 of 12

Thread: Shogun: Total War mouse problem

  1. #1

    Question Shogun: Total War mouse problem

    Ok this is a VERY weird problem, I've never heard of it in any other game...

    Basically...my mouse works perfectly fine on RTW, and M2TW and all other games except STW.

    When in the battle map mode fighting a battle, I cannot click on a unit unless my camera is hovering right over it. Say I want to move my unit of samurai to a point X on the map which is a quarter of a mile in front of me on the screen...I cannot click on point X from where i am, if I do, the units move to the point directly under the spot my camera is in. To move them there, I have to move my camera all the way over to point X, hover my camera over it, and click once anywhere on the screen, and they will go.

    Same if i want them to attack, I have to move my camera over an enemy unit (this generally means i cant see them since theyre under me -_- ) and then left click anywhere and the click registers under me and they attack.

    This is WEIRD, like I said. Is there a patch out that fixed this? Is this a known issue on Windows Vista 32 bit?

    :(

  2. #2

    Default Re: Shogun: Total War mouse problem

    Do you by any chance have an Nvidia 7xxx, 8xxx or 9xxx series graphics card installed in your PC?

  3. #3

    Default Re: Shogun: Total War mouse problem

    Yea :P

    GeForce 8800

  4. #4

    Default Re: Shogun: Total War mouse problem

    There's your problem. The mouse synchronisation issue is a common problem with 8xxx series cards. I'm not sure there is much you can do about it.

  5. #5

    Default Re: Shogun: Total War mouse problem

    Dang :(

    Does that problem occur in Medieval 1 Total War?

  6. #6

    Default Re: Shogun: Total War mouse problem

    Unfortunately yes.

    You may want to look at this thread:

    https://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?t=69367

    A lot of the issues there apply to STW as well (both games are basically the same game engine) so you may want to try out some of the fixes that may apply. Towards the end of the thread I posted some settings that worked for me with a 7xxx series card, though no one else has had any luck with these using an 8xxx series.

  7. #7

    Default Re: Shogun: Total War mouse problem

    Quote Originally Posted by Caravel View Post
    Unfortunately yes.

    You may want to look at this thread:

    https://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?t=69367

    A lot of the issues there apply to STW as well (both games are basically the same game engine) so you may want to try out some of the fixes that may apply. Towards the end of the thread I posted some settings that worked for me with a 7xxx series card, though no one else has had any luck with these using an 8xxx series.
    Thanks a bunch!

  8. #8

    Default Re: Shogun: Total War mouse problem

    I can't acces the link. I'm a new member, and it says I don't have permission. How can I get permission?

  9. #9
    Needs more flowers Moderator drone's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Moral High Grounds
    Posts
    9,198

    Default Re: Shogun: Total War mouse problem

    I can't see it either, which probably means the thread got deleted or lost in a forum upgrade. I assume it's similar to this thread:
    https://forums.totalwar.org/vb/showt...-OWNERS-README

    Welcome to the .Org, RazvanR1918.
    The .Org's MTW Reference Guide Wiki - now taking comments, corrections, suggestions, and submissions

    If I werent playing games Id be killing small animals at a higher rate than I am now - SFTS
    Si je n'étais pas jouer à des jeux que je serais mort de petits animaux à un taux plus élevé que je suis maintenant - Louis VI The Fat

    "Why do you hate the extremely limited Spartan version of freedom?" - Lemur

  10. #10
    Ja mata, TosaInu Forum Administrator edyzmedieval's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Fortress of the Mountains
    Posts
    10,949

    Default Re: Shogun: Total War mouse problem

    @drone is correct, the thread has been moved. Thank you for the other link!
    Ja mata, TosaInu. You will forever be remembered.

    Proud

    Been to:

    Swords Made of Letters - 1938. The war is looming - and Alexandre Reythier does not have much time left to protect his country.

  11. #11

    Default Re: Shogun: Total War mouse problem

    Thank you @drone for the warm welcome

    So it has been moved somewhere else, or has been removed?

    Well, it's a shame, 'cause the thread was so quoted as being full of solutions, especially post #166.
    So it seems it had a lot of posts.

    I'm currently trying this nvidia fix in the link you provided. (first fixing some problems with nvidia control panel)
    I have to say that README was very fatalistic

  12. #12
    Toh-GAH-koo-reh Member Togakure's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Zen Garden
    Posts
    2,714

    Default Re: Shogun: Total War mouse problem

    Quote Originally Posted by RazvanR1918 View Post
    Thank you @drone for the warm welcome

    So it has been moved somewhere else, or has been removed?

    Well, it's a shame, 'cause the thread was so quoted as being full of solutions, especially post #166.
    So it seems it had a lot of posts.

    I'm currently trying this nvidia fix in the link you provided. (first fixing some problems with nvidia control panel)
    I have to say that README was very fatalistic
    This post? I was not logged in, clicked on the link you were looking for, and it came right up. This is post #166 in that thread (I cut-and-pasted it). Link to full thread below:

    from caravel:

    ***

    "I've installed my 7300GT and after getting it working finally (I'll post about that in the hardware/software forum as it's not entirely relevant to this thread and only relevant to those with infinite loop problems) have been messing around with a few settings trying to solve the battle map terrain synchronization problem (that is the problem that quite a few 8xxx series card owners have reported having with STW/MTW where you cannot get your armies to go where you want them to) that appeared as soon as I'd got it working. After a lot of messing around and downloading of an older driver (I used FW 91.47 as that's the oldest I could find and should be ok for all 7 series cards) I managed to eliminate the synchronization issue by using the following settings:



    Using these settings also eliminated the need to force 2x/4x AA (in my case 4x AA as the former, commonly recommended method of forcing 2x AA wouldn't work and resulted in a crash on startup) and now the problem has gone away and the game works, albeit it is a bit laggy and loading screens take longer than they should, but it is working both in battles and on the campaign map.

    Other settings:

    AGP Texture Acceleration is still enabled in DirectX Diagnostics and I haven't enabled any compatibility mode settings for the game itself. I have tested with all of these and found no difference.

    BIOS:

    I have an AGP card so these settings will be irrelevant to those with PCI-E graphics cards. Fast Writes are on, AGP Read Synchronization is on and Aperture is at 128MB, AGP rate is 4x. It is best to try the Nvidia control panel settings first before messing with the BIOS."


    ***

    https://forums.totalwar.org/vb/showt...-and-Solutions
    Last edited by Togakure; 05-10-2020 at 18:12.
    Be intent on loyalty
    While others aspire to perform meritorious services
    Concentrate on purity of intent
    While those around you are beset by egoism


    misc kanryodo

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO