Results 1 to 7 of 7

Thread: Protection Error - Debugger

  1. #1

    Default Protection Error - Debugger

    I'm getting the following error message when trying to start a campaign: Protection Error window:" Debugger detected. You need to close it and restart the program.When running Windows NT, programs like WinICE/SoftICE can cause this"


    Things I checked so far:

    - I'm on WinVista 32, installed directly on c: not under program files.
    - Ran RTW vanilla, patched to 1.5. Campaign starts without problem
    - Downloaded EB 1.1 and 1.2 several times an reinstalled several times. Always the same error. (Installed EB on my little notebook and it works...well slow...very slow...it's an old one ;), but at least I know I installed EB in the correct way)
    - I'm not 100% sure about having a debugger program, but I'm sure I never installed one personally. I use McAffe as protection and use RegCure from time to time. I also could not find any program that might be a running debugger program in my task window.


    Why does Vanilla run without problems and not EB? Does EB use a program not used by vanilla?

    Any Help is appriciated!
    Last edited by Ronin2000; 12-15-2008 at 23:25.

  2. #2
    EB annoying hornet Member bovi's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Norway
    Posts
    11,378

    Default Re: Protection Error - Debugger

    This is RTW's DRM screwing things up, I believe it's Safedisc. I've had the same problem with M2TW Kingdoms (Securom), which was caused by me having had FileMon running at one time in the past. EB is RomeTW.exe, so there is nothing we do any other way than vanilla for this matter.

    Try to restart your computer and run EB. That will clear out any remnant of whatever program it doesn't like, unless you automatically start it when you reboot.

    Also you can check that the shortcut is correct, and run a validation.
    Last edited by bovi; 12-16-2008 at 07:41.

    Having problems getting EB2 to run? Try these solutions.
    ================
    I do NOT answer PM requests for help with EB. Ask in a new help thread in the tech help forum.
    ================
    I think computer viruses should count as life. I think it says something about human nature that the only form of life we have created so far is purely destructive. We've created life in our own image. - Stephen Hawking

  3. #3

    Default Re: Protection Error - Debugger

    Thanks bovi, but that doesn't seem to help. I have reinstalled the game and restarted the PC several times. Game runs until I choose to play the campaign and press the arrow button on the lower right to start it.

    I went again through all the programs running on my task bar and I can't find anything that might be the cause of the debugger error.

  4. #4
    Crazy Russian Member iamphet's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Москва
    Posts
    128

    Default Re: Protection Error - Debugger

    The error might also be caused by some video codecs. Try to run EB without movies (-nm switch).
    In google you can find other common sources like Ulead's amdfix.sys and
    For those of you who installed the driver/application software from Creative Labs Audigy 2 Platinum, you simply need to "uncheck" the box that lets that annoying Creative Introduction/Getting Started/Demo screen launch on startup, then reboot your system to see if A-the annoying startup graphic stops launching at startup and B-your game stops prompting you to "unload the debugger" when you try to run it.
    Last edited by iamphet; 12-16-2008 at 08:46.



  5. #5

    Default Re: Protection Error - Debugger

    Quote Originally Posted by iamphet View Post
    The error might also be caused by some video codecs. Try to run EB without movies (-nm switch).
    In google you can find other common sources like Ulead's amdfix.sys and
    I'll try that tonight when I come home, Iamphet, thanks. There is probably an entry somewhere here on the forum how exactly you have to make the changes you mentioned. You have the link for the -nm switch?

  6. #6

    Default Re: Protection Error - Debugger (SOLVED)

    Iamphet, that was it!!! Started without movies and that solved it.
    For all of you who might have the same problem, it was caused by my brand new
    Nvidea 280. Of no use this ultra hightech crap

    Thanks for all your help Bovi and Iamphet!

  7. #7
    Crazy Russian Member iamphet's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Москва
    Posts
    128

    Default Re: Protection Error - Debugger (SOLVED)

    Glad to hear my wild guess worked.



Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO