Results 1 to 30 of 30

Thread: Naval blockade of landbridges...

  1. #1
    Member Member Dutchhoplite's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Rotterdam
    Posts
    416

    Default Naval blockade of landbridges...

    Is this possible??

    Some Eleutheroi ships prevented me building a fort near a ford so i was wondering if it's possible to prevent movement acros landbridges with naval units only.
    I love the smell of bronze in the morning!

    Campaigns completed: Vanilla Seleucid, EB 1.2. Carthaginian, RSII Pergamon

  2. #2
    Member Member anubis88's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Slovenia
    Posts
    3,400

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    No.
    Europa Barbarorum Secretary

  3. #3

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    yes you can. try moving a shit on the landbridge and watch the enemy's move area get cut off.

  4. #4
    Member Member mountaingoat's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Atlantis
    Posts
    461

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    Quote Originally Posted by glouch View Post
    try moving a shit on the landbridge and watch the enemy's move
    i'm sure they would move away quickly

  5. #5
    Klibanophoros Ton Rhomaioktono Member Duguntz's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Iasi, Romania
    Posts
    766

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    Quote Originally Posted by glouch View Post
    yes you can. try moving a shit on the landbridge and watch the enemy's move area get cut off.
    Can work, but it's better to be a really big one!!!
    Opinions are like bacteries : we all have, but it's better to keep them for ourself... (By me!)

    generously given by Nachtmeister
    generously given by Macilrille for Sweboz combat tactics
    Generously given by Brennus




  6. #6
    Member Member anubis88's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Slovenia
    Posts
    3,400

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    Yeah you may be right... Never tried blocking my enemies whit shit.... Thanks for the advice
    Europa Barbarorum Secretary

  7. #7

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    .....

    Better be smelly too....

    (Please refrain from swearing)

    'Let no man be called happy before his death. Till then, he is not happy, only lucky." -Solon


  8. #8
    Member Member Dutchhoplite's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Rotterdam
    Posts
    416

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    This is turning into a "2 Makedonians 1 cup" topic

    I love the smell of bronze in the morning!

    Campaigns completed: Vanilla Seleucid, EB 1.2. Carthaginian, RSII Pergamon

  9. #9
    Haruhiist Member Zett's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Republik Freies Wendland
    Posts
    244

    Default AW: Naval blockade of landbridges...

    AFAIK you can block landbridges with ships. It happened in the early turns of several KH Camapigns, the Maks moved their fleet to the landbridge between Athenai and Chalkis, so that I couldn't move my troops to Chalkis. Ceterum censeo Romam esse delendam.


    Balloon Count: 4

    My Greek Nobles:
    from satalexton, his name is Plato
    from satalexton, his name is Sōkrįtēs
    from satalexton, his nam is Aristotélēs

  10. #10
    Member Member anubis88's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Slovenia
    Posts
    3,400

    Default Re: AW: Naval blockade of landbridges...

    Quote Originally Posted by Zett View Post
    AFAIK you can block landbridges with ships. It happened in the early turns of several KH Camapigns, the Maks moved their fleet to the landbridge between Athenai and Chalkis, so that I couldn't move my troops to Chalkis. Ceterum censeo Romam esse delendam.
    I never experienced this, and i tried a lot of times.

    P.S. Zett, shouldn't your sig be Ceterum censeo Romae esse delendam?
    Europa Barbarorum Secretary

  11. #11
    Haruhiist Member Zett's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Republik Freies Wendland
    Posts
    244

    Default AW: Re: AW: Naval blockade of landbridges...

    Quote Originally Posted by anubis88 View Post
    I never experienced this, and i tried a lot of times.

    P.S. Zett, shouldn't your sig be Ceterum censeo Romae esse delendam?
    No, it is an accusative object. Same KNG as delendam.
    Spoiler Alert, click show to read: 

    a-declension

    nominative: Roma
    genitive: Romae
    dative: Romae
    accusative: Romam
    ablative: Roma

    k-declension

    nom. : Carthago
    gen. : Carthaginis
    dat. : Carthagini
    acc. : Carthaginem
    abl. : Cathagine

    Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

    Roma and Cathago are both female, so in both sentences it is delendam.

    Ceterum censeo Romam esse delendam.
    Last edited by Zett; 05-27-2009 at 14:22.


    Balloon Count: 4

    My Greek Nobles:
    from satalexton, his name is Plato
    from satalexton, his name is Sōkrįtēs
    from satalexton, his nam is Aristotélēs

  12. #12

    Smile Re: Naval blockade of landbridges...

    The ablative tense? Is that the one that disappears first when the language starts to die out?
    "Let us wrestle with the ineffable and see if we may not, in fact, eff it after all." -Dirk Gently, character of the late great Douglas Adams.

  13. #13
    Member Member anubis88's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Slovenia
    Posts
    3,400

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    Isn't it the Locative tense?
    Last edited by anubis88; 05-27-2009 at 14:20.
    Europa Barbarorum Secretary

  14. #14
    urk! Member bobbin's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Tin Isles
    Posts
    3,668

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    Possibly the Locamotive tense?


  15. #15

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    The Locativus still has distinct traces in modern languages. For instance: "Go home".
    - Tellos Athenaios
    CUF tool - XIDX - PACK tool - SD tool - EVT tool - EB Install Guide - How to track down loading CTD's - EB 1.1 Maps thread


    “ὁ δ᾽ ἠλίθιος ὣσπερ πρόβατον βῆ βῆ λέγων βαδίζει” – Kratinos in Dionysalexandros.

  16. #16

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    Romani ite Domum!
    "Who fights can lose, who doesn't fight has already lost."
    - Pyrrhus of Epirus

    "Durch diese hohle Gasse muss er kommen..."
    - Leonidas of Sparta

    "People called Romanes they go the House"
    - Alaric the Visigoth

  17. #17
    Haruhiist Member Zett's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Republik Freies Wendland
    Posts
    244

    Default AW: Re: Naval blockade of landbridges...

    Quote Originally Posted by Ca Putt View Post
    Romani ite Domum!
    I love Monty Python. I mean, come on, what have they ever done for us? Ceterum censeo Romam esse delendam.

    Back to topic, is there someone else, who encountered a naval blockade of a landbridge or even use this to block the AI?


    Balloon Count: 4

    My Greek Nobles:
    from satalexton, his name is Plato
    from satalexton, his name is Sōkrįtēs
    from satalexton, his nam is Aristotélēs

  18. #18
    Σέλευκος Νικάτωρ Member Fluvius Camillus's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    The Netherlands!
    Posts
    1,078

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    I tried to block Sicily-Italy.

    Didnt work as the crossing was diagonal....
    Last edited by Fluvius Camillus; 05-27-2009 at 16:46.
    Quote Originally Posted by Equilibrius
    Oh my god, i think that is the first time in human history that someone cares to explain an acronym that people expect everybody to know in advance.
    I lived for three years not knowing what AAR is.

    Completed Campaigns: Epeiros (EB1.0), Romani (EB1.1), Baktria (1.2) and Arche Seleukeia
    1x From Olaf the Great for my quote!
    3x1x<-- From Maion Maroneios for succesful campaigns!
    5x2x<-- From Aemilius Paulus for winning a contest!
    1x From Mulceber!

  19. #19

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    Yes blockade works, even in diagonal land bidges, it just needs more than one vessel. I don't use it though because I love playing as Carthage and AI is so incompetent that it would be no fun on it, no one would be capable of assaulting Sicily
    From the markets of Lilibeo to the Sacred Band in the halls of Astarte, from those halls to the Senate of Safot Softin BiKarthadast as Lilibeo representative

  20. #20

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    Quote Originally Posted by Lećo magno View Post
    Yes blockade works, even in diagonal land bidges, it just needs more than one vessel. I don't use it though because I love playing as Carthage and AI is so incompetent that it would be no fun on it, no one would be capable of assaulting Sicily
    possibly, but that would be realistic. Carthage patrolled that strait at the beginning of the first Punic war and iirc Romans only managed to cross on small boats during the night catching Carthaginians off guard... otherwise no can do unless you defeat their fleet first.

  21. #21
    EB TRIBVNVS PLEBIS Member MarcusAureliusAntoninus's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    The State of Jefferson, USA
    Posts
    5,722

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    It is impossible to block a landbridge in RTW mods. Only in M2TW and ETW can you block a landbridge with ships.


  22. #22
    Klibanophoros Ton Rhomaioktono Member Duguntz's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Iasi, Romania
    Posts
    766

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    wow... MAA just gave everybody what we call : a punch in the face!!! Kock out are all arguments about how wisely blocading landbridge!
    Opinions are like bacteries : we all have, but it's better to keep them for ourself... (By me!)

    generously given by Nachtmeister
    generously given by Macilrille for Sweboz combat tactics
    Generously given by Brennus




  23. #23
    Member Member anubis88's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Slovenia
    Posts
    3,400

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    Quote Originally Posted by Duguntz View Post
    wow... MAA just gave everybody what we call : a punch in the face!!! Kock out are all arguments about how wisely blocading landbridge!
    Except for me
    Europa Barbarorum Secretary

  24. #24

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    Quote Originally Posted by MarcusAureliusAntoninus View Post
    It is impossible to block a landbridge in RTW mods. Only in M2TW and ETW can you block a landbridge with ships.
    Beg to disagree... try putting three fleets in the straits and wait to see the AI try to pass... I don't know if it is technically a land bridge blockade or simply a an AI behaviour but they do not pass. Though I dont use this as a tactic, I used this in EB 0.8 I believe.
    From the markets of Lilibeo to the Sacred Band in the halls of Astarte, from those halls to the Senate of Safot Softin BiKarthadast as Lilibeo representative

  25. #25

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    I don't think those ships actually blockade the crossing. They do exert zone of control though, so it could take 2,3, even 4 turns to make it past that crossing (depending on how many times the ZoC stops your movement.

  26. #26
    Guest Aemilius Paulus's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Russia/Europe in the summer, Florida rest of the time
    Posts
    3,473

    Arrow Re: Naval blockade of landbridges...

    Quote Originally Posted by MerlinusCDXX View Post
    They do exert zone of control though, so it could take 2,3, even 4 turns to make it past that crossing (depending on how many times the ZoC stops your movement.
    Naval units do not exude a Zone of Control on land units, with that is what you are suggesting.

  27. #27
    Devout worshipper of Bilious Member miotas's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Australia
    Posts
    2,035

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    Perhaps if you had a unit inside the ship, would it exert a zone of control to stop enemy units?

    - Four Horsemen of the Presence

  28. #28
    Guest Aemilius Paulus's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Russia/Europe in the summer, Florida rest of the time
    Posts
    3,473

    Wink Re: Naval blockade of landbridges...

    Quote Originally Posted by miotas View Post
    Perhaps if you had a unit inside the ship, would it exert a zone of control to stop enemy units?
    Nope, tried that. Once a unit is in a ship, it is no longer counted by anything. But from my experience, ships do block AI armies from crossing. Just as armies block diplomats from crossing bridges. Not because of zone of control or other stuff, but simply because there is no space to move.

  29. #29
    Slixpoitation Member A Very Super Market's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Vancouver, BC, Canada, North America, Terra, Sol, Milky Way, Local Cluster, Universe
    Posts
    3,700

    Default Re: Naval blockade of landbridges...

    Then it would work if you had several fleets "blocking" a landbridge, no?
    Spoiler Alert, click show to read: 
    WELCOME TO AVSM
    Cool store, bro! I want some ham.
    No ham, pepsi.
    They make deli slices of frozen pepsi now? Awesome!
    You also need to purchase a small freezer for storage of your pepsi.
    It runs on batteries. You'll need a few.
    Uhh, I guess I won't have pepsi then. Do you have change for a twenty?
    You can sift through the penny jar
    ALL WILL BE CONTINUED

    - Proud Horseman of the Presence

  30. #30
    Guest Aemilius Paulus's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Russia/Europe in the summer, Florida rest of the time
    Posts
    3,473

    Thumbs up Re: Naval blockade of landbridges...

    Quote Originally Posted by A Very Super Market View Post
    Then it would work if you had several fleets "blocking" a landbridge, no?
    AFAIK, one is enough, if you place it in the correct spot.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO