Results 1 to 10 of 10

Thread: Can't Build Grand Mosque?

  1. #1
    Member Member Poleaxe's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Everywhere yet nowhere.
    Posts
    12

    Question Can't Build Grand Mosque?

    I have a few provinces where I have everything I need, I think, to build a Grand Mosque yet it never shows up in the build queue. The only place I have been able to build one is Arabia. What am I doing wrong?

  2. #2
    Philologist Senior Member ajaxfetish's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Indiana
    Posts
    2,132

    Default Re: Can't Build Grand Mosque?

    You're only allowed one grand mosque. Same goes for a cathedral if you're Catholic, and for a few of the other buildings. You can build a grand mosque in another location if you destroy the one in Arabia, though there's only one good reason to do so that I know of. If you're playing as the Turks you need a grand mosque as a prerequisite to the military academy, which you need to build janissaries. You can only have one grand mosque, but the same does not go for military academies, so you can build the mosque, then the academy, then destroy the mosque and build it elsewhere to get an academy there as well, so you can have multiple janissary farms.

    "I do not yet know how chivalry will fare in these calamitous times of ours." --- Don Quixote
    "I have no words, my voice is in my sword." --- Shakespeare
    "I can picture in my mind a world without war, a world without hate. And I can picture us attacking that world, because they'd never expect it." --- Jack Handey

  3. #3
    Member Member Poleaxe's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Everywhere yet nowhere.
    Posts
    12

    Default Re: Can't Build Grand Mosque?

    Forgot to give you a big thanks Ajax, that's what I was missing.

  4. #4
    A Veteran Wargamer Member kiwitt's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Auckland, New Zealand
    Posts
    915

    Default Re: Can't Build Grand Mosque?

    Ajax, I have done that as you suggested, however, I can't help but see that as exploiting a flaw in the game. I think the designers saw that the JHI were too powerful and limiting them to one province for production, gives a little more balance to the game. They probably didn't expect people to build multiple academies.
    We work to live, and to live is to, play "Total War" or drive a VR-4

  5. #5
    Member Member Etym's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    USA
    Posts
    86

    Default Re: Can't Build Grand Mosque?

    Quote Originally Posted by kiwitt
    I think the designers saw that the JHI were too powerful and limiting them to one province for production, gives a little more balance to the game. They probably didn't expect people to build multiple academies.
    Oh, I think they know compulsive gamer behavior better than that . . . .
    "Shoot it! With the gun! That's what the bullets are for, you twit!" ~Group Captain Lionel Mandrake

  6. #6
    Camel Lord Senior Member Capture The Flag Champion Martok's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    In my own little world....but it's okay, they know me there.
    Posts
    8,257

    Default Re: Can't Build Grand Mosque?

    Quote Originally Posted by Etym
    Oh, I think they know compulsive gamer behavior better than that . . . .

    And if they didn't then; well, they certainly do now!

    Although I myself haven't used that trick when playing as the Turks, it's certainly understandable. I don't play the Turks that often, but even I find it a tad frustrating that JHI can only be trained in one province. The fact that they're maybe a bit overpowered is more than balanced by the fact they don't become available until late in the game.
    "MTW is not a game, it's a way of life." -- drone

  7. #7
    Vermonter and Seperatist Member Uesugi Kenshin's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    The Mountains.
    Posts
    3,868

    Default Re: Can't Build Grand Mosque?

    I was more frustrated that I could only build normal Janissaries in one province, always Constantinople. If I had to choose between JHI and quickly trained Janissaries, JHI are always the way to go.
    "A man's dying is more his survivor's affair than his own."
    C.S. Lewis

    "So many people tiptoe through life, so carefully, to arrive, safely, at death."
    Jermaine Evans

  8. #8
    Philologist Senior Member ajaxfetish's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Indiana
    Posts
    2,132

    Default Re: Can't Build Grand Mosque?

    I think the prerequisites to build Janissaries make it hard enough to get them anyways, especially with having to destroy/rebuild the grand mosque. It's many decades of construction before you can start pumping them out.

    Anyway, if anyone's really concerned about getting too powerful with them you can always set up a personal limitation (either deciding not to build more than one military academy or to use the second only for JI or JA instead of more JHI).

    Personally, though they are remarkably powerful, I don't find them so overpowered that I want to limit myself that way. Two or three build locations are hard enough to get anyways.

    "I do not yet know how chivalry will fare in these calamitous times of ours." --- Don Quixote
    "I have no words, my voice is in my sword." --- Shakespeare
    "I can picture in my mind a world without war, a world without hate. And I can picture us attacking that world, because they'd never expect it." --- Jack Handey

  9. #9
    Vermonter and Seperatist Member Uesugi Kenshin's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    The Mountains.
    Posts
    3,868

    Default Re: Can't Build Grand Mosque?

    I really should install MTW on my new hard drive and try it with 2-3 military academies. One for JI, one for JHI and one for JA.
    "A man's dying is more his survivor's affair than his own."
    C.S. Lewis

    "So many people tiptoe through life, so carefully, to arrive, safely, at death."
    Jermaine Evans

  10. #10

    Default Re: Can't Build Grand Mosque?

    Well, since may Turkish units seems to need Grand Mosque, while Military Academy is needed just by the Jannys what about inverting the limits?
    One Military Academy and multiple Grand Mosques...
    The best is yet to come.
    ZX MiniMod: Where MTW meets AOE
    https://www.wmwiki.com/hosted/ZxMod.exe
    Now on beta 3 with playable golden horde!



Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO